Nokia N-Gage játékbemutató I.

A Nokia magyarországi sajtóügynökségétől kaptuk a két N-Gage-et és a hozzá való játékokat, hogy játsszunk sokat, megnézzük, kipróbáljuk és bemutassuk a jelenleg kapható játékokat, azok élményét. Tíz játékot néztünk meg közelebbről, ebből az első írásunkban ötöt mutatunk be olvasóinknak.

Red Faction

A Red Faction játékkártyát a készülékbe behelyezve és azt bekapcsolva kezdtük meg utunkat az általunk csak egyszerűen csak mini-doomnak becézett alkalmazásban. A PC-s FPSjátékosoknak ismerős Doom, Quake játékokhoz ugyan játékélményben nem sok köze van a Red Factionnak, de mobiltelefonos játékról révén szó ezt nem is várjuk el tőle. Annál inkább, mint a benne lévő zenét, látványos és gyors animációkat, grafikákat, különböző fegyvereket és az agresszív ellenfeleket. A játékban eleinte egy barlangban tudunk lépkedi, ránk köszönnek és beszélgethetünk, majd kezdhetjük utunkat a labirintusban, közben írtunk, kulcsot keresünk, zuhanunk, fogy az élet és a töltény, ahogyan az FPS játékokban szokás. Egyes textúrák színei nekünk túlságosan egybefolynak, főleg a sötétkék ruhás ellenfelek lehetnek zavaróak az ilyen-olyan színű hátteren (no meg az hogy a Die Miner! nem túl bíztató mondaton kívül mást nagyon nem tudnak). A navigáció az ötállású gombbal történik, nem túl aprólékosan (ezáltal a pontos célzás nem könnyű), mellette a jobb kezünkkel tudunk az 5-ös gombbal lőni, illetve fel-le mozgást váltani (az előre-hátrából) is tudunk a 8-as gomb segítségével. A gránát, puska, távirányítható akna és gépfegyver eszközök egytől egyig garantálják az új N-Gage generációs fiatalok egészséges lelki épülését. Sajnos a lelőtt ellenfelektől nem szerezhetünk új töltényt, ezáltal spórolnunk kell a kilőtt tárral. Jó hír, hogy lehet a játékot menteni és Bluetooth-on keresztül akár egymás ellen is játszhatunk a 10 méternél közelebb tartózkodó N-Gage tulajdonosokkal Ez utóbbit – mivel csak egy kártyánk volt – nem volt lehetőségünk kipróbálni, a többszereplős játékhoz ugyanis a két N-Gage mellett az elvileg másolhatatlan MMC játékkártyákból is kettő kell, ami darabonként cirka 15.000 forintot jelent.

Tom Clancy’s Splinter Cell

Nos, a PC-n megismert Tom Clancy játékokhoz alig van köze az N-Gage-re kiadott Splinter Cell változatnak, ez egy mászkálós, oldalnézeti játék, amelyben a régi PC-s 386-osokon játszott Blackthorn játékhoz hasonlóan az egyes gombokkal ugorhatunk, mászkálhatunk, egyezkedhetünk, lőhetünk, gyilkolhatunk kedvünkre. A titkosügynök Sam Fisherrel a biztonsági kamerák és az agresszív ellenfelek között kell lavíroznunk, miközben a képernyő felső részében tudjuk követni egészségügyi állapotunkat, illetve muníciónk telítettségét. A jól irányítható ügynökkel az ellenfelek elöl el is rejtőzhetünk, illetve az éjjellátó kameránknak segítségével az egyes épületek, helyiségek áramtalanítása után is könnyen mozoghatunk. Az alapállapotban nálunk lévő pisztoly egyes ellenfeleket már egy lövéssel képes ártalmatlanná tenni, a füstgránát pedig szintén hasznos társunk lehet kalandozásunk során. Sajnos az első percekben mindössze pár töltény segíti munkánkat, kifogytuk után azonban egy határozott kézmozdulattal tudjuk ütlegelni ellenfeleinket. A kreativitásunkat próbára téve egyes ajtók kinyitásához egy kis puzzle jelenik meg a képernyőn, melynek megoldását kitalálva haladhatunk tovább és folytathatjuk utunkat. A Bluetooth-on keresztüli játékban már ketten barangolhatunk a játék útvesztőiben és egymást segítve tudjuk az egyes missziókat véghez vinni.

Fifa 2004

A népszerű focis játék mobilos verzójáról eléggé elnagyzolt képek, animációk jelennek meg mostanában a TV-reklámokban, amik nem feltétlenül az N-Gage-re optimalizált változatához kapcsolhatók. Mindenesetre az N-Gage-re kiadott FIFA játék egyszerűen kezelhető és jól játszható. A lövéshez az 5-ös, a szereléshez a 7-es gombokat kell intenzíven nyomkodnunk, a 4-essel sprintelhetünk, a passzoláshoz, becsúszáshoz pedig a 8-as gomb megnyomására van szükség. A játékot megelőzően rengeteg csapatból választhatjuk ki a kedvünkre valót, magyar futballcsapatot azonban nem leltünk fel a játékban (a szó klasszikus értelmében egyébként sem beszélhetünk mostanában ilyenről). Stratégiánkat a meccset megelőzően és közben is tudjuk változatni, ráadásul még azt is meg tudjuk szabni, hogy az egyes szögleteknél, büntetőknél, melyik játékosunk rúgja azokat. Barátságos meccset Bluetooth-on keresztül tudunk játszani egy másik N-Gage tulajjal, itt is – mint ahogyan normál módban is – az aktuális játékossal vagyunk mi, majd miután passzoltunk, mi irányíthatjuk az új játékos mozgását. A „szimpla” meccseken kívül van lehetőségünk bajnokságban is részt venni, ekkor minden lejátszott mérkőzés után lehetőségünk van a játék állásának elmentésére is.

Rayman 3

Az általunk egyik legszívesebben és legtöbbet játszott játékként számolhatunk be a Rayman 3-ról, mely a klasszikus PC-s változat 2D-s verziójaként került interpretálásra az N-Gage-be. A játékban egy kis nyúl-szerű figurával kell barangolnunk hegyen-völgyön át a minket akadályozó körülmények között, tudunk a fülünkkel helikopter-szerűen ereszkedni, lefele- és felfelé mászni, függeszkedve közlekedni és akár dupla erővel is támadni az ellenségekre. A következő játékbemutatónkban kivesézett Sonic-hoz hasonló mászkálós játékban gyakran fogalmunk sincsen merre kell éppen mennünk, ekkor jobb megérzésünkre hagyatkoznunk és meni merre csak szemünk lát. Mi idegességünkben gyakran egy kilépéssel nyugtáztuk eme hibáját a játéknak, pláne azt, hogy a sok játszás következtében az akkumulátor lemerülésekor a szoftver nem menti el hollétünket és kezdhetünk mindent elölről (ez egyébként a többi játékra is jellemző, ráadásul a játszás nagyon leszívja az akksit). Bluetooth-on keresztül maximum 4 játékos kapcsolódhat össze, ahol egymás ellen kell játszani, zászlót megszerezni különböző, általunk kiválasztható helyszíneken. Kissé kiábrándító, hogy az alapvetően két dimenziós játékban a karakter általában minden esetben középen helyezkedik el és mögötte 3D-szerűen mozog a háttér.

Virtua Tennis

Ebből a játékból végre kettőt is kaptunk, melyet azonnal ki is próbáltunk közvetlen munkatársainkkal, ezzel is jó nagy zúgolódást okozva a körülöttünk dolgozni akarók között. Elkezdtünk játszani, anyázni, kiabálni, végül pedig ki lettünk küldve a szobából. Ugyanis amíg az igazán jó játékélményt nyújtó játék szingliben, egyedül 5 perc után nagyon könnyen megunható, addig a páros játék adta előnyöknek köszönhetően mi egy fél napot is jól elvoltunk vele. A pálya és a női, férfi figurák kiválasztása után páros játék esetén beállítva a server és a guest gépeket (egyik N-Gage funkciónál szerverként, a másik vendégként ilyenkor) kezdhetjük meg virtuális sportolásunkat az N-Gage-en. A játék indításakor igen zavaró zene után a játék közben igen élethű effektek teszik még teljesebbé az élményt, nem is beszélve a játékosok spontán vetődéseiről a labda után. A szervánk irányát és nagyságát is tudjuk irányítani a játék során, be tudunk menni a hálóhoz röptézni és emelni is tudunk. A gyors játszmákon kívül tudunk „világbajnokságot” is játszani, melynek keretében sajnos minden egyes alkalommal ugyanott, ugyanazzal az emberrel kell megmérkőznünk.

Mi a teszt végére a játékokat ugyan nem, de azok állandó cserélgetését (hátlap le, akksi ki, játék ki, játék be, akksi vissza, hátlap vissza) már nagyon untuk és egy kicsit el is vette a kedvünket a későbbiekben a csereberétől. A játékok minősége mobiltelefonról révén szó tényleg elsőrangú, bár egy nagyobb kijelzővel és a telefonálás normális megvalósításával megáldott modellfrissítésnek szerintünk sokan örülnének. A játékélmény PC-s játékokkal szó mi szó nem vetekszik, de az üres, unalmas percek elütésére tökéletesen megfelel, sőt egy kicsit túl is mutat azon. Mint ahogyan a telefonban található beépített FM rádió és mp3 lejátszó is. Összességében, mint szórakoztató központ kifogástalanul megállja a helyét a készülék, ahhoz, hogy mobiltelefonként is elfogadják némi ráncfelvarrást indokolnak tartunk és egyúttal üdvözöljük az új, QD névre hallgató változatot is. Mindenkinek jó játékot, egészen jövő hét elejéig, amikor is a hétvégén nálunk vendégeskedő N-Gage QD-ről szóló írásunkkal és további öt játék bemutatásával, illetve N-Gage Arena betekintéssel folytatjuk játékőrületünket.