Nokia N-Gage játékbemutató 2.

A két hete megjelent N-Gage játékbemutatónk második részeként mutatjuk be ezennel olvasóinknak a gyártó magyarországi képviseletétől rendelkezésünkre bocsátott újabb öt játékot, azok élményét.

Pandemonium

Az eredetileg Playstation-re elkészült játék mobilkonzolra optimalizált változatában két karakter közül választhatunk, akikkel a későbbiekben Lyr elvarázsolt városában barangolhatunk. A gyilkos növények, trollok és szörnyek közti kóválygást a gép háromdimenziós hatást keltő kameramozgásokkal teszi kinek egyszerűbbé és látványosabbá, kinek pedig kicsit nehézkesebbé. Az N-Gage billentyűi közül kiemelkedő 5-ös gombbal tudunk ugrálni és a másik játékos (7-es) billentyű segít minket az agresszivitásunk kiélésében. A változatos, szépen kialakított helyszíneken való barangolás közben egyes helyekre kisebb talányok megfejtésével tudunk bejutni, kirakós és különféle logikai játékok megoldásával. A karakterek mozgása a háttérhelyszínhez hasonlóan részletesen kidolgozott. A Bluetooth-on keresztüli többjátékos versenyzés mellett az N-Gage Arénáról árnyékjátékosok ellen is tudunk versenyezni, akik ellen – vagy akár egyedül is – megszerzett pontszámainkat fel is tölthetjük a gyártó központi játékportáljára.

Sonic N

Talán az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő játék a Sonic N-Gage-es változata: szép grafikája mellé egyszerű, élvezetes és pörgős játékmenet társul. A főszereplő Sonic hörcsög mellett további karakterekkel is játszatunk a különféle pályákon, melyeken a hátterektől kezdve az egyes ellenfelekig minden részletesen, szépen ki van dolgozva. Játék közben a navigációs gombokon kívül a számgombokat is kell használnunk, ezek egyes kombinációival spéci lövéseket is tudunk eszközölni, melyektől az ellenfelek kifejezetten jobban halnak, mint szimpla tüzeléskor. Egyjátékos módban az ellenfelek likvidálása közben kis aranyérméket is kell gyűjtenünk, emellett küzdhetünk az idő ellen, egymás ellen közvetlenül azonban nem. Ez talán a legnagyobb hiányossága a játéknak, amellett, hogy az egyes elmentett állásunkat elfelejti abban az esetben, ha játék közben lemerül az akkumulátor. Ez aktív játéknál körülbelül 3 órát jelent a régi (mondjuk inkább: hagyományos) N-Gage-en. Összességében a kis hörcsöggel való menetelés abszolúte alkalmas üres óráink elütésére, a grafika meglepően jó, a játékmenet gyors, nem akad, egyszóval rendben van.

MotoGP

A PC-s, illetve Playstation-os MotoGP után az N-Gage-re is elkészítette a gyártó a motoros játék mini változatát, melyben az élmény már közel sem olyan jó, mint az elődöknél. No persze ezt egy mobiltelefontól nem is várná el az ember, ám a többi általunk szemügyre vett játékhoz képest is erőteljesen gyengén teljesített a MotoGP. Amellett, hogy játék közben kisebb szaggatások tapasztalhatók az sem ad okot túl sok örömködésre, hogy menet közben hátulról, felülről látjuk a motort, ami körül inkább a háttér mozog, mintsem maga a gép (a különböző nézetváltásokkal sem lett nekünk jobb). A kissé fantáziátlan textúra elemek között van lehetőségünk idő ellen, az N-Gage beépített motorosai ellen és egymás ellen is versenyeznünk Bluetooth-on keresztül. Az 5-ös gombbal gyorsítunk, a 7-essel fékezünk, melyeket nem kell folyamatosan nyomnunk végig, a navigációs gombokkal vehetjük be a kanyarokat, az 1-essel pedig hátranézhetünk a „visszapillantó tükörben”. Grand Prix módban az egyes pályákon való gyakorlások után tudjuk magunkat kvalifikálni a versenyekre, amelyeken az N-Gage motorosai ellen kell felvennünk a kesztyűt. Játék közben a sebességmérőtől kezdve a pálya körvonaláig mindent láthatunk, a hangok viszont idegtépőek, ennek ellenére a funkcióját eme játék is maradéktalanul betölti: unalmat űz. Sőt, ha szeretnénk, egyszerre négy emberét is, ugyanis Bluetooth-on keresztül pontosan ennyien tudnak egyszerre egymás ellen versenyezni az N-Gage-en.

Tony Hawk Pro Skater

A PlayStation-os gördeszkás játék már PS2-esen is egyik kedvencünkké nőtte ki magát: élethű mozgásokkal, helyzetekkel és esésekkel teszi színesebbé hétköznapjainkat. A valós 3D-s játékban kissé alacsonyabb felbontásban élvezhetjük a gördeszkázás – és az azzal járó trükközés-esés – élményeit, átlagos grafikai részletesség mellett. A játék szinte pontosan ugyanazt az élményt adja vissza, mint amit PS2-esen láttunk, köze sincs a Sony Ericsson igen csak butított Mophun platformon játszható változatához. Az egymás elleni Bluetooth-on keresztüli játék mellett az Arénában mások által megcsinált trükkök visszanézésére is van lehetőség, ráadásul az általunk összebűvészkedett mutatványokat is feltölthetjük (mozgóklip formájában). Az eredményes játékhoz rengeteg gombot kell használnunk, ennek megszokása csak órák kérdése. Összességében azonban talán az általunk eddig látott legjobb N-Gage-es játék a Tony Hawk Pro Skater: gyors, élménydús és megölnünk sem kell senkit ahhoz, hogy eredményesek legyünk benne.

Tomb Raider

Ki ne ismerné a manapság már Angelina Jolie nevével összefonódott mászkálós játék PC-s vagy PS2-es változatát? Nos, a kaland folytatódik az N-Gage-en is: tizenöt pályán, különféle ellenfelek ellen megküzdve kell játszanunk a játékban. Valós, 3D-s grafika jellemzi a játékot, melyben itt-ott egy kicsit egyhangúan sötétek a textúrák, ám az egyes objektumok mozgása folyamatos, élvezhető. Ahogyan a hangi elemek is: a lövések például mind az alapcsomagban található sztereó fejhallgatón, mind pedig az N-Gage külső hangszóróján élethűen dörrennek. A navigációs billentyűk segítségével tudunk irányt változatni, lehetőségünk van az automata futás beállítására is, oldalra is tudunk lépni, a fegyver váltására, elővételére és használatára pedig mind-mind külön gomb áll rendelkezésünkre. Sajnos a játékot csak egyjátékos módban tudjuk használni, másokkal való élménymegosztáshoz egyedül az N-Gage Arena áll rendelkezésünkre ahová pontszámainkat tudjuk feltölteni, illetve onnan szellemjátékosokat tudunk letölteni saját gépünkre.