Nokia 9300 teszt

Magyarországon – a Nokia szlovákiai képviseletétől – az elsők között kaphattuk kézbe a finn gyártó legújabb, 9300-ás típusszámú kommunikátorát. A kis méretű, kecses, ízléses külsejű készülék a beépített fényképezőgép és WLAN támogatás nélkül élni tudó professzionális felhasználókat célozza meg.

A 9300-ást kézbe véve azonnal feltűnik az előd 9210i-hez képesti kisebb méret, a telefon csukott állapotban tökéletesen belesimul a kézbe és színeivel, anyagfelhasználásával is maga a megtestesült harmónia.

A készülék előlapján az egymástól megfelelő távolságra elhelyezkedő, fehér háttérvilágítású, határozott nyomáspontú billentyűk kellően nagy méretűek, középen a négy + egyirányú navigációs gomb segít minket a navigációban. Ez utóbbi a vastagabb ujjú felhasználók számára okozhat némi kellemetlenséget, ugyanis, igen apróra sikerült a középső, benyomható “OK” funkciójú gomb, és a körülötte lévő kis nyilak elérésénél is nehézségekbe ütközhetnek egyesek. Leginkább a felfele mutató irányban vannak nagy gondok, itt tízből jó ha 3-4-szer sikerül az általunk kívánt művelet (körömmel megy elsőre is!).A már megszokott, 9xxx-es szériában fellelhető profilváltó gomb, illetve annak funkciója végre valahára a helyére került: így az – a legtöbb Nokiához hasonlóan – a jobb felső bekapcsológomb rövid megnyomásával érhető el. A 9300-ás külső kijelzőjét a 6230-astól örökölte, így az 128 x 128 képpont felbontásban, 65ezer színben képes megjeleníteni a becsukott állapotban is elérhető funkciókat. A kijelző feletti részt szemlélve örülhetünk meg ama ténynek, hogy a tervezőmérnökök végre az előlapra integrálták a hangszórót, így járva a várost nem néznek ránk kétkedve az emberek, hogy miért is szorítjuk a telefont fordítva a fülünkhöz (a 9210i-vel bezárólag ugye a telefon hátlapján volt a hangszóró).

Hasra fordítva a telefont a hátlapon két szürke gumibetéttel találkozhatunk, melynek köszönhetően szinte bármilyen felületre is tesszük a telefont, biztosak lehetünk benne, hogy megússzuk külsérelmi nyomok nélkül. Leszedve a hátlapot (könnyen megy) láthatjuk a szabványos MMC kártya helyét, melynek cseréjéhez szerencsére nem kell az akksit eltávolítani. A készülékház jobboldalára került az infraport, mely nyitott állapotban lehet, hogy szerencsésebb lenne a másik oldalon, ugyanis így nem a telefon mögé kell helyezni a kapcsolódó eszközt, hanem – kicsit kényelmetlenül – az elé. A telefon alján a szabvány Nokia töltő csatlakozó mellett a Pop-port aljzatát találjuk, melyhez kapcsolódóan sokkal jobban örülnénk egy szabvány usb csatolásnak, de ez már szubjektív.

Ergonómia

Kinyitva a telefont legelőször a nagy, 640 x 200 pixel felbontású, 65ezer színű tűéles kijelző ötlik szembe, melyet a 9500-ában is találunk. A kijelző mellett jobboldalt a szokásos négy funkciógombbal tudunk egyes alkalmazásokon belül plusz funkciókat előcsalogatni (plusz a menü gombbal a felső sávot előhívni), illetve szokásosan itt találhatjuk meg az egyes programokból a kilépést segítő exit funkciót is.

Az egymáshoz talán egy kicsit túl közel lévő billentyűk – a kijelzőhöz hasonlóan – nem használják ki a teljes felületet, baloldalt még egy másfél centis üres rész maradt, melyet a gombok között megfelelően elosztva talán valamelyest kényelmesebb lenne a gépelés. No azért persze így sem olyan vészes, a kicsit kidomborodó QWERTY elrendezésű billentyűk kényelmesen, jól használhatók. A négyirányú navigációs billentyűket egy meglepően jól kezelhető, benyomható, 9 irányú lapos joystick váltotta fel, mely internetezéskor egérként funkcionál. Illetve nem is igazán váltotta fel, ugyanis mellette baloldalt megtaláljuk a négy kis nyilat, mellyel ugyanúgy tudunk navigálni a telefon szolgáltatásai között, mint az előbb említett joy-jal. Valószínű, hogy az internetezés közbeni egerentyűzés miatt volt szükség a két kezelőfelület implementálására, ugyanis így intenetezés közben az egérjoy használata mellett gyorsabban, dinamikusabban tudunk görgetni az oldalakon. Ehhez kapcsolódóan azért megemlítenénk, hogy a kijelző baloldalán lévő üres területet is felhasználhatták volna a tervezők egy hardveres görgetőre, de nem ötletelünk tovább.

Az enter gomb szép nagy, a szóköz talán egy kicsit rövidebb, mint volt az elődnél, ám összességében nagyon sok öröklött tulajdonságot tudunk felfedezni a telefon ergonómiáját nézve. Ennek megfelelően a Chr gombbal tudjuk az egyes billentyűkre írt kék funkciókat előcsalogatni, így például a space gombbal a kijelző fényerősségét növelni, vagy a fel-le nyilakkal nagyítani a megjelenő betűtípusokon. Így tudjuk aktiválni (balra és jobbra gomb) a Bluetooth-t és az infrát is, illetve elindítani a számítógéppel való szinkronizálást. A billentyűkhöz kapcsolódó egyetlen nagyobb, általunk hangsúlyosabban említendő negatívum, hogy sajnos nincs háttérvilágításuk, így esti órákban csak a kijelző által kiadott fényre hagyatkozhatunk gépelés, használat közben. Érdekes apróság, hogy míg az elődök nem, addig a 9300-ás kijelzője már 180 fokban nyitható, egy síkba helyezhető a hátsó résszel.

Hagyományos telefonfunkciók

Becsukott állapotban a 9300-ás telefonfunkciói (telefonkönyv, hívások kezelése, visszatekintése) mellett szöveges üzenetek írására van lehetőségünk, illetve az egyes bejövő, vagy egyéb mappákba rendezett SMS-ek megtekintése is adott. A gyors profilváltáson kívül olyan egyes alapvető telefonbeállításokat is véghez vihetünk a telefon kettéhajtása nélkül, mint például a háttérkép, színsémák, képernyőkímélő testreszabása. A telefonkönyvet, annak tartalmát hagyományosan a lefele gomb megnyomásával érhetjük el a leggyorsabban, ám a külső felületről csak a név és a hozzá tartozó telefonszám(ok) módosítható(k), más egyéb nem, névjegyküldésre sincs így lehetőség. Nálam azon már-már hagyományos képesség a kedvenc, hogy az egyes bejegyzésekben nem csak a név első betűjét kezdve tudunk keresni, hanem a szoftver minden névhez kapcsolódó adatban kutat. A hívócsoportoktól kezdve az egyéni csengőhang beállításáig minden a belső részre maradt, sajnos a híváskor megjelenő kép is csak a belső kijelzőn jelenik meg. Nem ússzuk meg, muszáj kettényitnunk a telefont.

Kommunikátor funkciók

A belső funkciók háttereként egy 150 Mhz-en futó ARM9 processzor szolgál, mely mellett 80 megabájt ROM, illetve ami érdekesebb: 64 megabájt írható/olvasható, kvázi használható ram memória áll rendelkezésünkre. Mindezen – egyébként impozáns – technikai adatok ellenére szerintünk igen lassú a kommunikátor funkcióinak elérése, több esetben 3-4 másodpercbe is beletelik, míg a készülék végrehajtja az általunk kiadott parancsokat. Példaképpen egy infrán átküldött VGA (640 x 480) képet az “open” varázsgomb megnyomása után 5 másodpercbe telik, míg láthatunk a kijelzőn.

A billentyűzet felső sora az Asztal, Telefon, Üzenetek, Web, Kontaktok, Dokumentumok, Naptár és Saját menükből áll, ezeket megnyomva tudunk az egyes funkciók között tallózni, amik nagyrészt egyébként az Asztalról is elérhetők. A 9300-ban jó kommunikátormódjára találunk Word, Excel, Powerpoint, naptár, médialejátszó, file manager alkalmazásokat, GPRS és EDGE alapon működő, az oldalakat a kijelzőre optimalizáló HTML web-böngészőt, gyakorlatilag mindent, mi szem-szájnak ingere, miniben.

Telefonáláskor ha kettényitjuk a telefont, az az elődökhöz hasonlóan kihangosítja magát, közben bármilyen alkalmazást lehetőségünk van ilyenkor használni, de ez már szintén nem újdonság. Rendkívül részletes Nokia 9500-ás leírásunk lévén, nem részleteznénk az egyes funkciókat újra, az érdeklődőknek javasoljuk a több mint 130 képpel illusztrált írás részletes áttanulmányozását vásárlás előtt. Az Asztalon tetszés szerint helyezhetünk el parancsikonokat a szolgáltatásokra hivatkozva, melyek listája természetesen általunk szabadon bővíthető a rendelkezésre álló, illetve a bővíthető memória erejéig.

Jó, hogy tudunk memóriakártyára “backup”-olni, azaz egy mozdulattal mindent lementeni a telefonról. A külső-belső megjelenés testreszabásától kezdve az mp3 csengőhangokig minden lehetőség megtalálható a készülékben, csak néhol kicsit eldugva, néhol pedig a már említett 5-10 másodperc várakozás után. Nagyon jó megoldás azonban, hogy a Control Panel-be (Vezérlőpult) van az összes beállítási lehetőség pakolva, így az üzenetbeállításokat nem az üzenetek menüpontban kell keresnünk, csakúgy mint a RealPlayer lejátszó tulajdonságainak konfigurálását, vagy az Internet, Bluetooth opciókat. Az extrák között már szerepel a HP Bluetooth-os nyomtató kompatibilitása is.

Szubjektív

Jómagam is használtam már Nokia kommunikátort (9110, 9210, 9210i) huzamosabb ideig, meg kell, hogy mondjam, egyre inkább ambivalens érzéseim vannak a szériával kapcsolatban. A nagy tudás, a belül lakozó nagy, színes kijelző igen kényelmes, megfelelő hátteret ad az egyes extra szolgáltatások eléréséhez, de magunk közt szólván ember legyen a talpán, aki egy cikket, Excel táblát, Powerpoint prezentációt, vagy netán egy hosszabb e-mailt kommunikátoron szeretne megírni. Ugyanis amellett, hogy a belső gombok relatíve kicsik, a magyar ékezetes karakterek általánosságban az ilyen típusoknál csak egy plusz gomb egyidejű nyomásával érhetők el, ezáltal igen nehézkes a gépelés. Ennek megfelelően internetezni sem szeretek ilyen módon, maximum ha nagyon sürgősen szükségem van valamilyen adatra, állományra, vagy sürgősen válaszolni szeretnék egy-egy e-mailre. Miután sokat ülök gép előtt, ezért tennivalóim listáját inkább ott rögzítem, ám a szinkronizálási lehetőségnek köszönhetően ezek az adatok pár pillanat alatt átvihetők a telefonra. A 9300-át egyébként véleményem szerint pont erre találták ki: a sokat utazó embereknek, akiknek ha szükségük van bármilyen adatra, állományra, azok pillanatok alatt azokat elérjék és viszonylag jól meg is tudják nézni. A szoftver azonban lassúnak tűnik, az operációs rendszer új, tehát programok is újak lesznek hozzá (állítólag a 9210 programjainak 90 százaléka fut rajta), várhatóan pénzért, és korántsem olyan széleskörűen, mint mondjuk egy PocketPC-hez. Mindezek mellett – még mielőtt nagyon negatív kicsengésű lenne a vég – a méret és a súly valóban csökkent, a 9300 már csak halkan féltégla, és funkcióiban is gazdagodott. Akkumulátora nekem három napot is kibírt közepes használattal, ez mindenképp jó adat. De ennek ellenére én ha bármikor, bárhol szeretnék ilyen és hasonló, netán több szolgáltatást használni – kövezzetek meg – akkor a meglévő telefonom mellé inkább egy laptopot vennék.