Négyszer annyi európai hallgatná le kormányfőjének vagy államelnökének telefonját, mint a sztárokét

A 13 európai ország lakosainak telefonálási szokásait vizsgáló felmérés szerint a telefonálók 70 százaléka családtagjaival beszél leggyakrabban. Legtöbbet a britek szeretnek beszélni: minden ötödik szigetországbeli legalább heti nyolc órát lóg a vonal végén. A beérkező hívásokat a németek tartják a legkevesebbre: 60 százalékuk vallotta be, hogy gyakran eltartja a kagylót a fülétől beszélgetés közben. A felmérésből az is kiderült, hogy most már nem a popsztárok és színészek, hanem a politikusok telefonbeszélgetései érdeklik leginkább az embereket, legtöbben ugyanis a kormányfő vagy a köztársasági elnök telefonját hallgatnák le. Magyarországon a nemzetközi trendhez hasonló a helyzet, nálunk ugyanis Bochkor Gábor mellett Mádl Ferenc telefonjába helyeznének poloskát a legtöbben.

A megkérdezettek 70 százaléka legszívesebben közvetlen családtagjaival (házastársával, szüleivel, testvéreivel) beszélget otthoni telefonján. Kivételt ez alól egyedül az oroszok képeznek, akiknél a barátok megelőzik a családtagokat.

Szintén kiderül a felmérésből, hogy négyszer annyi európai hallgatná le kormányfőjének vagy államelnökének telefonját, mint a kedvenc sztárokét. A franciák, a németek és a britek bíznak legkevésbé politikusaikban. Ugyanakkor az oroszok inkább volt szeretőjük, a törökök pedig ellenségük készülékébe helyeznének poloskát.

Az egy héten telefonálással töltött idő hosszát firtató kérdésre adott válaszokból kiderül, hogy – Magyarországgal ellentétben – más európai országokban sokszor és sokat beszélnek az emberek otthoni készülékükről. Ebben különösen a britek jeleskednek, akiknek ötöde legalább heti nyolc órán át cseveg, őket szorosan követik az olaszok és az oroszok. A lengyelek, az osztrákok és a norvégok a legkevésbé közlékenyek: a norvégoknak kettő, a az osztrákoknak egy, lengyeleknek pedig mindössze 0,2 százaléka szokott heti nyolc órát telefonálni. A legtöbb európai kevesebb, mint két órát telefonál otthonról hetente.

A felmérésből kiderült, hogy az emberek szeretik tudni, hogy ki keresi őket, mielőtt felveszik a telefont. Ebből a szempontból a svédek járnak az élen: 29 százalékuk a kagyló felvétele előtt megnézi a készülék kijelzőjét. Ugyanakkor a válaszadók 60 százalékának készüléke nem jelzi ki a hívó számát.

Úgy tűnik, hogy nem kevés rossz szokásunk is van telefonálás közben. Öt európaiból kettő bevallja, hogy gyakran eltartja a telefont a fülétől, miközben valaki megállás nélkül beszél a vonal végén. Ebben a németek járnak az élen: hatvan százalékuk cselekszik így, miközben a törököknek mindössze húsz százalékára jellemző ez a viselkedés. Szintén gyakori, hogy valaki lecsapja a telefont beszélgetés közben: a válaszadók 35 százalékával fordult már ez elő. Ebben a britek járnak az élen: a válaszadók 52 százaléka csinált már ilyet.

A nem éppen szenvedélyesnek mondott svédek nyolc százaléka vallotta be, hogy felvette már a telefont szeretkezés közben, a lista második helyén a svájciak, a harmadikon az oroszok állnak. Ugyanakkor a spanyolok és a németek nagyobb figyelmet fordítanak partnerükre: mindössze négy illetve három százalékuk tesz ilyet. Alapvetően az erősebb nemre jellemző, hogy szex közben telefonáljon: háromszor annyi férfi válaszolt igennel erre a kérdésre, mint nő.

A lengyelek 20, a britek 19 százaléka adta már ki magát valaki másnak otthoni telefonján. Az őszinteség az életkorral növekszik: a tréfás kedvűek 30 százaléka ugyanis a 14-29 év közötti korosztályból kerül ki. A férfiak kétszer olyan gyakran csapják be a vonal másik végén lévő partnert, mint a nők, az összes európai közül pedig minden hatodik vallotta be, hogy előfordult már vele ilyesmi.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, ki mit szeret leginkább csinálni telefonálás közben. A válaszokból kiderült, hogy az emberek legszívesebben tévéznek ilyenkor (a megkérdezettek 72 százaléka), míg a második legnépszerűbb elfoglaltságnak a rajzolgatás (9 százalék) illetve a házimunka végzése (8 százalék) bizonyult.

A magyarok telefonálási szokásai hasonlóak a felmérésbe bevont európai országokéhoz, de azért akadnak eltérések is. Az oroszokhoz hasonlóan a magyarok is barátaikat hívják leggyakrabban otthoni készülékeikről (27 százalék), a rokonok és a szülők szerepelnek a második és a harmadik helyen (25 illetve 23 százalék). Telefonálás közben a magyarok is legszívesebben tévéznek (28 százalék), 16 százalékuk viszont számítógépes játékot játszik ilyenkor, 15 százalékuk pedig rajzolgat. A válaszadók 38 százaléka szokta eltartani a kagylót a fülétől telefonálás közben, 32 százaléka pedig vetett már véget a kagylót lecsapva a beszélgetésnek. A válaszadók 9 százaléka vette már fel a telefont szeretkezés közben, amivel felülmúlják az európai listavezető svédeket. Poloskát a törökökhöz hasonlóan legszívesebben a legnagyobb ellenségük készülékébe telepítenének a magyarok (12 százalék), ugyanakkor a főnökük valamint kedvesük illetve hitvesük beszélgetéseit is szívesen lehallgatnák. A hírességek közül leginkább Mádl Ferenc és Bochkor Gábor beszélgetéseire kíváncsiak az emberek.

A felmérést 13 országban – Nagy-Britanniában, Hollandiában, Svédországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Oroszországban, Törökországban, Spanyolországban, Olaszországban, Svájcban, Ausztriában és Norvégiában – végezték el tavaly decemberben. Minden országban 500 embert kérdeztek meg telefonon, kivéve Oroszországban, ahol a mintavétel 1000 főre terjedt ki. A magyarokra vonatkozó adatok a tavaly decemberben az origo internetes portálra feltett online kérdőív alapján végzett nem reprezentatív felmérésen alapulnak.