Mobilhívások külföldről

Itt a nyár, az elviselhetetlen hőség, az annál inkább elviselhető 2-3 hónap iskolai szünet, illetve a várva várt szabadság. Rövid összeállításunkban összegyűjtöttük az itthon legnépszerűbb alternatív üdülési helyeket és az ottani roaming tarifákat, hogy tudjuk: mikor, hol és mennyiért telefonálhatunk, illetve fogadhatunk hívásokat külföldről.

Nem árt tudni

Mindenekelőtt fontos, hogy minden számot, amit külföldről hívunk a 06-os előhívó helyett a +36-ossal kell kezdjünk, előre gondolkodó mobilosok az összes számot már így tárolják telefonjaikban. Ha kártyás előfizetésünk van, akkor a Westelnél legalább 1125 forintnak kell lennie számlánkon, a Pannonnál minimum 1500 forint kell hogy legyen a kártyán, figyelem, 1000 Ft alatt telefonunk már a hálózatra sem fogunk tudni fellépni! A Vitamaxosoknál nincs korlát, itt minden forintunkat eltelefonálhatjuk külföldön és szerencsére a hálózaton is rajtamaradunk minden esetben. Havidíjas előfizetéseknél a Westel 3 hónapnál fiatalabb előfizetésnél tízezer forint felett kér egy hóközi befizetést tőlük, a Pannon GSM-nél bruttó 37.500 forint lebeszélhető előleget kell letennünk fiatal előfizetésünk külföldi használatához, a Vodafone-nál pedig 30.000 forint ez az összeg, ami 13.000 forint külföldi telefonhasználatot engedélyez.

Speciális lehetőségek és adatszolgáltatás

A hazai szolgáltatók közül a Westelnél és a Vodafone-nál találunk speciális roaming díjcsomagot. Magyarország piacvezető mobilszolgáltatója World Class, a pirosok pedig Eurocall névre keresztelték hasonszőrű szolgáltatásaikat, melyek kedvezőbb külföldi roaming lehetőséget nyújtanak az előfizetők számára.

A roaming adathívások tekintetében igen differenciált az itthoni szolgáltatók kínálata. Vonalkapcsolt, hagyományos adathívást külföldről a Pannonosok és a Westelesek ejthetnek meg, a percdíj mindkét szolgáltató esetében a kinti szolgáltató áraitól függ. GPRS roaming-ot szintén a háromból csupán kettő honi szolgáltatónál, ebben az esetben a Westelnél és a Vodafone-nál találunk. A Vodafone-nál a GPRS WAP-ért 2.500 forint, a GPRS internetért 12.500 forint napidíjat kell fizetünk, a Westel pedig 2500 forintért ad egy megabájtnyi forgalmat külföldről. A Westelnél nagyon dicséretes módon – a Vodafone-nal elentétben – a kártyás előfizetők is igénybe vehetik a szolgáltatást, mely előnyt a Vodafone kiterjettebb GPRS roaming hálózata kompenzálhatja. A Pannon GPRS roamingot ugyan nem, de HSCSD-t engedélyez ügyfelei számára, melynek köszönhetően a vonalkapcsolt hívás percdíjaiért akár négyszeresét is elérhetjük a „normál” sebességnek. Ezt tetőzve számos országban igénybe tudjuk venni a szolgáltatást: Európában Anglia, Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Görögország, Németország, Litvánia, Luxemburg, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, Svédország, Törökország helyeken tudunk száguldani Pannonsztráda előfizetésünkkel.

Munkánk során Görögország, Olaszország, Horvátország, Spanyolország, Franciaországot mobilszolgáltatói közt nézelődtünk, és az itteni szolgáltatók legelőnyösebb – elsősorban hanghívásra vonatkozó – konstrukcióit kívántuk feltüntetni az itthoni szolgáltatók bontásában. Ahol egyik külföldi szolgáltató nevét sem jeleztük külön, ott a magyarországi hívásirányra vonatkozó díjak egységesek. Az alábbi táblázatban szereplő árak bruttó árak és a 2003. június 15-ei állapotot tükrözik. Forrásként a Pannon, a Westel és a Vodafone honlapjain talált adatokból építkeztünk.