Megjelent a Symbian OS v9

A Symbian bejelentette mobil operációs rendszerének legújabb változatát, mely számos újítást tartalmaz a korábbi változatokhoz képest. A Windows Mobile-nak van mitől tartania.

Az okostelefonok piacát uraló Symbian operációs rendszer mostanság fokozatosan vesztett népszerűségéből, melyben nagy szerepe volt a tajvani HTC által gyártott Windows Smartphone készülékek minőségének is. Eljött tehát az ideje, hogy a Symbian visszavágjon, persze az ilyen szoftverrel forgalmazott mobiltelefonokra 2005 első feléig várni kell még.

Az új operációs rendszer bővített multimédiás szolgáltatásokkal rendelkezik, újdonság a stereo Bluetooth headsetek támogatása, a legújabb MPEG és OMA DRM szabványok kezelése illetve a 3D grafikus motor. Roppant hasznos dolog, hogy az új operendszer már képes külső usb meghajtóként (Mass Storage Device ) is működni. Erre a szolgáltatásra a legtöbb digitális kamera már régóta képes, és a Linux felhasználóknak is nagy könnyedséget jelent majd.

Az új szoftver sokkal szabadabb kezet ad a gyártóknak és a szolgáltatóknak a fejlesztésben. Ennek következtében végre van esély arra, hogy nem tökéletesen egyforma menürendszerrel ellátott okostelefonokat kapunk majd a kezünkbe. A vállalati ügyfelek számára hasznos újítás az e-mail szűrő és kategorizáló funkció, és a kibővített, tovább fejlesztett PIM alkalmazáscsomag.

Teljesítmény szempontjából is csiszoltak az operációs rendszeren, a legújabb ARM alapú processzorok is támogatottak, melyekkel gyorsabb és hosszabb működésre lehet képes mobiltelefonunk.