Linuxos mobiltelefonok Trend az új operációs rendszer?!

Minden mobiltelefonnal szüksége van valamilyen szoftverre, operációs rendszerre aminek segítségével életre kel a készülék hardvere, és elérhetővé válnak annak funkciói. Az okostelefonok, vagy más néven smartphone-ok már egy kategóriával feljebb állnak a hagyományos értelemben vett mobiloknál. Ezek az eszközök félúton vannak a mobiltelefonok és a PDA-k (digitális tenyérgépek) között, ebből kifolyólag rengeteg alkalmazást és funkciót kínálnak, melyek futtatása és összehangolása professzionális operációs rendszert igényel.

Sokakban (reméljük azért olvasóink közül egyre kevesebbekben) jogosan merül fel a kérdés, de hát mi a bánat az az operációs rendszer? Az operációs rendszer fogalma leginkább a számítógépes világból lehet ismert. A számítástechnikában az operációs rendszer feladata a gép hardverének összehangolása, azok teljesítményének kiaknázása, illetve a felhasználók számára egy olyan környezet biztosítása, melyben a szoftvereiket futtathatják. Ez így persze elég pongyola megfogalmazás, de a lényeget valamelyest takarja. A mobiltelefonok esetében is hasonló a helyzet, a bonyolult működésű okostelefonokon elengedhetetlen egy operációs rendszer, ami összehangolja annak működését és egyáltalán életre kelti magát az eszközt. Itt azért még nem áll meg a tudomány, hiszen a legtöbb felhasználót nem érdekli hogyan működik a mobilja, viszont annál fontosabb számukra a kezelhetőség.

A piacon jelenleg kapható okostelefonok közül a legelterjedtebb a Symbian, mely mögött a Nokia teljes vállszélességgel kiáll, ilyen készülék például a Nokia 3650, 6600, 7610, N-Gage vagy a Siemens SX1-es is. A PalmOS-t leginkább a Palm tenyérgépekből ismerhetjük, ennek mobilos változata fut például a nem rég megjelent TREO 650-en. Harmadik versenyző a Microsoft-féle Windows Mobile, mely a jó öreg Windows CE (szintén PDA oprendszer) leszármazottja, ilyet többek között a Motorola Mpx200, Mpx220 Mitac MIO 8870, vagy az Orange SPV C500 futtat. A három rivális közül egyelőre a Symbian a legerősebb, a Windows Mobile viszont gyorsan terjed, főleg Amerikában. Itt jön a képbe a nyílt forráskódú Linux, mely az asztali számítógépek piacán egyre komolyabb ellenfele a Windowsnak. A Linux nyílt forráskódjának köszönhetően egy rendkívül sokoldalú operációs rendszer, mely a vállalati rendszerektől kezdve, a web és ftp szervereken át az asztali gépektől a mobil eszközökig bárhol adoptálható és felhasználható. Hogy miért is jó ez nekünk vásárlóknak? Egyrészt azért, mert a meglévő három versenyző mellé egy negyedik csak elősegíti a piaci versenyt és az alacsonyabb árakat, másrészről pedig a Linux legendás stabilitása és sokoldalúsága mögött álló nyílt forráskódú közösség (open-source community) a biztosíték a kimeríthetetlen mennyiségű alkalmazás megjelenésére. Érdemes tehát kicsit körbenézni a Linuxos mobilok között, mert számos készülék kapható már és a jövőben még többre számíthatunk.

A Motorola tud valamit?!

Az amerikai gyártó a legelsők között ismerte fel a Linux létjogosultságát, és több készüléket is csatarendbe állított ennek érdekében. Számos modellről adtunk már hírt a GSM Portálon, ezért ezek nem számítanak újdonságnak de van köztük néhány ismeretlen típus is.

Motorola A760 – Kezdetben

A 2003 elején megjelent Motorola A760 a gyártó első Linuxos mobilja. Küllemét az Accompli szériától kölcsönözte. 65 ezer színű kijelzője, mp3 lejátszója és Bluetooth technológiája révén egy remekül használható típus. Az A760-as a MontaVista-féle Linuxot futtatja és a Trolltech-féle QTOPIA grafikus felületet használja. Beépített CIF kamerája már megjelenésekor is csupán átlagosnak számított, csakúgy mint az infra, de az usb csatoló felület mindenképp dicséretes. Bár nálunk nem vendégeskedett ez az eszköz, de egyik kollégánk a Mobile Burn-től volt olyan szerencsés, hogy megkaparintott egyet. Véleménye szerint nem sok kézzel fogható változást jelent ez a modell az Accomplikhoz képest. Ez érthető is, hiszen ez a gyártó első ilyen terméke. A Mobile Burn A760-as cikke és a fotók a http://www.mobileburn.com/gallery.jsp?Id=532 címen találhatók.

Motorola A768 – Az A760 nagytestvére

Az A760-ast követő A768 már nem rendelkezik elődjének hiányosságaival. Kijelzője 240×320 pixeles, 65 ezer színű érintőképernyős TFT. Természetesen a szolgáltatások között találunk kézírásfelismerést, 40 szólamú polifonikus és MP3 csengőhangokat, azonban a beépített kamera még mindig csak CIF (352×288 pixel) méretben képs állóképek készítésére. Bluetooth, infra és MP3 lejátszás mellett még GPRS Class 10 kapcsolat, WAP 2.0 illetve HTML böngésző, Java és korrekt PIM alkalmazások is helyet kaptak a paraméterek hosszas listáján. Belső memóriája 96 MB, ebből 58 MB állt a felhasználó rendelkezésére. A készülék processzora 206MHZ-en üzemel. Ezt a modellt Kínába szánta a gyártó, mivel professzionális szolgáltatásait a Linux operációs rendszer miatt olcsóbban lehet értékesíteni. A 768-as megjelenésével egyidőben jelent meg a Zelos Group piac elemző cég egyik jelentése, melyben ez állt: „Amíg az elkövetkezendő 24-36 hónapban a Symbian uralja majd a piacot, a Linux hosszútávú uralomra fog törni. A Linux vezető szereppel bír a nyílt forráskód és az alacsony ár terén, melyek létfontosságúak ebben a kiélezett, gyorsan fejlődő piaci szegmensben ”. Azt hiszem ehhez nem szükséges további kommentárt fűzni. Elődjéhez hasonlóan, itt is MontaVista és a Trolltech QT páros hajtotta a hardvert.

Motorola E680 – A Linux multimédiás oldala

2004. március környékén jelentette be a Motorola E680-as típusszámú modelljét, melyet a gyártó egyértelműen a multimédiás szolgáltatásokra hegyezett ki. A készülék érintkőképernyője 65 ezer színű, felbontása pedig 240×320 pixel, csengőhangjai lehetnek polifonikus és MP3 dallamok egyaránt. A megfelelő MP3 lejátszás mellé 3D stereo hangzást is integrált a gyártó, mely a Motorola E398-ban tulajdonságai közt is szerepel. Az eszközt egy 300MHZ-es Intel Xscale processzor hajtja, belső memóriája 50MB, melyet akár 1GB-os SD kártyával is bővíthetünk. Beépített kamerája ugyan csak VGA felbontású, de a készülék megjelenésekor még nem sok modellben volt megapixeles optika. Bluetooth és GPRS Class 10 természetesen van, ráadásul USB kábelen keresztül is szinkronizálhatjuk a modellt. Extraként megemlíthetjük az MP3 lejátszót, az FM rádiót és az mpeg4 lejátszási képességeket is. Akik multimédiát szeretnének, azok nem csalódnak ebben a modellben.

Motorola A780 – Az üzleti élet elengedhetetlen szereplője

Az E680-al és az Mpx220-al nagyjából egy időben került bejelentésre ez a nagyszerű típus. Az Accompli széria nyomai itt is jól kivehetőek, ez a modell egyértelműen az üzletemberek számára készült.

MontaVista Linux szív dobog ebben a készülékben is, mely ez esetben egy Intel PXA270-es processzort jelent, órajele feltehetőleg 312 MHZ. Kijelzője 240 x 320 pixeles, 65 ezer színű, és természetesen érintő képernyő technológiával készült. A 780-as 48MB-os belső memóriáját TranshFlash kártyákkal bővíthetjük. MP3 lejátszásra természetesen ez a típus is képes, ráadásul egy 1,3 megapixeles kamerát is integráltak bele a mérnökök. Adatátviteli csatornaként használhatunk Bluetooth-t, GPRS Class 10-et, USB kábelt vagy EDGE kapcsolatot. A fejlett PIM alkalmazások mellett PDF olvasót és HTML böngészőt is találunk az A780-ban, az irodai alkalmazásokról nem is beszélve. E téren különlegesség például a Picsel Technology (ejtsd: pikszel) féle ePage fordító program, illetve az Opera mobilos HTML böngésző.

Samsung i519 – Felsőkategóriát a kínaiaknak

2003 decemberében halhattunk erről a modellről először. Ezt a típust a kínai üzletembereknek készítették, mely CDMA 200 1x hálózatokon üzemel és Kína második legnagyobb szolgáltatója, az Unicom forgalmazza. Az i519 a Mizi Research-féle Linuxot futtatja, melyről bővebben a http://linuxdevices.com/news/NS2192035883.html címen olvashatunk. Érintőképernyője 240×320 pixeles, processzora pedig egy 400MHZ-es Intel Xscale-PXA255.

Memória téren 64 MB rom és 64 MB Rammal rendelkezik a készülék, melyeket SD/MMC kártyákkal lehet később bővíteni. Ez a modell az első, melyben felhasználták a Voice Signal által fejlesztett hanggal aktiválható telefonkönyv, ennek segítségével gyakorlatilag bármilyen alkalmazást képesek vagyunk hanggal elindítani. A szoftver mandarin, kínai és angol nyelven egyaránt kommunikál, és képes a szövegeket is felolvasni. A készüléken rengeteg alkalmazás található, melyek közül csak a leglényegesebbeket említenénk meg: e-mail kliens, Remocon távirányító szoftver, médialejátszó, Microsoft Word kompatibilis Mini-Word, Microsoft Excel kompatibilis Mini-Sheet, Power Point kompatibilis Office Viewer, mértékegység átváltó, rengeteg játék és egyéb hasznos alkalmazás. Az i519 beépített VGA kamerát is kapott.

NEC 900iL – Az NTT DoCoMo harmadik generációs mobilja

A japán NTT DoCoMo egyike azoknak az úttörőknek, akik a technológiai újdonságokat alkalmazzák. Korábban már adtunk hírt arról, mi szerint a szolgáltató egyenesen elutasítja a Windows Mobile operációs rendszerű telefonokat, és a Symbiant illetve Linuxot favorizálja. Azért elgondolkodtató, hogy miért a Linux mellett teszi le ilyen eltökélten a voksát Japán legnagyobb operátora. A NEC különleges készülékének sajátossága, hogy az UMTS hálózatokon kívül beépített Wi-Fi csatolóját használva VoIP hívások kezdeményezésére is alkalmas. A 900iL egy olyan új Linuxot futtat, melyet a Carier Grade Linux kategóriába sorolnak. Ez egy olyan szabvány, mely 99.99999 vagy 99.999999 százalékos rendelkezésre állást nyújtanak. Ez egy év alatt 30 másodperc és 5 perc közötti leállást jelent. A Carrier Grade Linuxról bővebben a http://www.linuxdevices.com/articles/AT2311433767.html találunk információkat. A készülék belső QVGA kijelzője 320×240 pixeles, 65 ezer színű TFT, külső társa pedig egy 4096 színárnyalat megjelenítésére képes, 30×120 pixeles STN. Kamerái közül (mert hogy a videótelefonálás miatt itt már kettő van) egy CIF és egy 1,3 megapixeles darab csücsül a készülékházban. A telefon memóriája SD kártyákkal bővíthető.

Az E28-ról röviden

Az E28 vállalatot Linuxos mobiltelefonok fejlesztésére alapította 2002-ben Roger I.Kung, aki a Motorola ázsiai kommunikációs elnöki pozícióját adta fel ezért. A Motorolánál Kung 4 milliárd dollárnyi üzlet lebonyolítását tudhatja magáénak. A vállalat nagyjából 100 okostelefonokkal foglalkozó mérnököt alkalmaz, akik átlagosan 5 éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Weboldaluk szerint egy igen erős tőkével rendelkező számítástechnikai vállalat áll az E28 mögött. A cég többek között EDGE és UMTS mobilok fejlesztésén is dolgozik. Székhelyük a kínai Sanghai-ban van, de fenntartanak a fejlesztések, értékesítés és a szolgáltatások üzemeltetésére is egy Hong Kongi irodát. Az Egyesült Államokban a SeaQuad logisztikai cég felelős a termékeik terjesztéséért. A gyártó természetesen képviseltetni szokta magát a rendszeresen megrendezésre kerülő San Fransiscoi LinuxWorld kiállításon is.

E28 E2800 – Felsőkategóriás kínai mobil az üzletemberek számára

Az E28 által piacra dobott E2800-ás modell 600 dolláros árát inkább az üzletemberek fizetik meg, a készülék szolgáltatásait is ehhez kell viszonyítani. A legtöbb PDA funkciót, szövegszerkesztőt, kézírásfelismerőt és hasonlókat magában hordja az E2800, a ráadás inkább az SD kártyával 512MB-ig bővíthető memória és a digitális kamera. A készülék GSM 900/1800 hálózatokon üzemel, és GPRS Class 10 alapű adatkapcsolatra is képes. A 2.4-es Linux kernelt dupla ARM9 processzor szolgálja ki, belső memóriája 32MB ezen kívül pedig 32MB SDRAM-mal is rendelkezik. A készülék kijelzője 4096 színű, 240×320 képpontos TFT. A Bluetooth kapcsolat sajnos ebből a modellből hiányzik, az infraport és az USB szinkronizáció azonban valamelyest vigaszt nyújt az adatátviteli szolgáltatások terén. Multimédiás képességei az MP3 lejátszásban és a CIF kamerában merülnek ki.

Az E2800 három díjat is magáénak tudhat:

● A legjobb okostelefon a 2003-as Mobile Phone Media Awards-on, melyet a Nanfang Daily és a Beijing News 40.000 olvasója értékelt ily módon.
● Az év okostelefonja díjat a PCOnline 2003-as szerkesztőitől kapta
● Az első 10 legjobb mobil között elfoglalt helyét pedig a 21CN.com-nak köszönheti.

E28 E2800+ – A felsőkategória újabb képviselője

A 2004 vége felé megjelenő készülék az E2800 utódja, hasonló külsővel és ugyanúgy remek funkciókkal szolgálja tulajdonosait. 240×320 képpontos QVGA érintőképernyője 65 ezer színű és támogatja a kézírásfelismerést is. Adatátviteli csatornaként USB 1.1-et és IrDA-t használhatunk. A készülék 32 szólamú csengőhangokkal, digitális kamerával és MP3 lejátszóval is büszkélkedhet. Az E2800+ processzora egy 300MHZ-en ketyegő ARM9-es, a bootoláshoz 32MB-os flash memóriát, az alkalmazásokhoz pedig 64MB RAM-ot használ. Adattárolóként itt is SD/MMC kártyákkal operálhatunk, immáron 1GB-os határig.

Alkalmazások garmadát kapjuk a pénzünkért, melyeket csak felsorolás-szerűen említenénk meg:
● HTML böngésző HTTP1.1, HTML3.2, JavaScript támogatása
● WAP 2.0 wap böngésző
● eMail: POP3, SMTP, MIME, four fiók kezelése
● eBook olvasó PRC, PDB, és OEB formátumok támogatása
● Audio lejátszó MP3, MIDI, és amr formátumok támogatása
● Kép szerkesztő JPG, GIF, GIFa, PNG, BMP, és wBMP támogatás
● Video lejátszó/felvevő MPEG4, H.263, 3GP, és MP4 támogatás
● Előre telepített játékok
● PIM alkalmazások
● Szervező funkciók
● Világóra és ébresztő
● SMS/EMS/MMS/IM
● Hangrögzítő
● Számológép
● PC szinkronizáció
● Automatikus kikapcsolás
● vCard and vCalendar támogatás IrDA/SMS-en keresztül
● GPRS/CSD Modem

Konklúzió és vélemény

A fenti pár készülék csak ízelítő abból, amit a jövőben látni fogunk. Véleményünk szerint a Linux létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen a mobiltelefon piacon, alacsony ára, rugalmassága miatt pedig előszeretettel alkalmazzák a gyártók. Korai lenne jóslatokba bocsátkozni, a Windows Mobile, Symbian és Linux csatáját illetően hiszen a három versenyző nem egyszerre rajtolt. Minden esetre mi felhasználók csak nyerhetünk a Linux elterjedésén, ha mást nem, akkor az élesedő árverseny okán. Reméljük kis hazánkat sem kerülik majd el a pingvines mobilok, és szerkesztőségünkbe is jut belőlük majd.