Az Ericsson vezérigazgatója a változó kommunikációs világról

„A hangátvitel már mobil, most a széles sávú összeköttetés is mobillá válik. Az Ericsson célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a szélessávú kapcsolatot, bárhol is tartózkodjon az illető, és nemcsak vezetékes, hanem vezeték nélküli hálózaton is. A széles sávú mobilszolgáltatások bármilyen 3G technológia alkalmazásával bevezethetőek, mindezt pedig az Ericsson által kínált egyedülálló rádió-összeköttetési funkciók és a szolgáltatások magas fokú teljesítménye teszi lehetővé” – nyilatkozta Carl-Henric Svanberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója, az Ericsson által San Diegóban megrendezett Fall Capital Markets Day (Őszi tőkepiaci nap) eseményen.

„Az iparág visszanyerte önbizalmát; egyre inkább az üzletfejlesztésre és a bevételnövelésre koncentrál” – jelentette ki Svanberg, megismételve a harmadik negyedéves jelentésnek a piaci kilátásokra vonatkozó részében foglaltakat. „Az ideiglenes „felzárkózási” hatás megnöveli a mobilrendszerek piacának össznövekedését 2004-ben. Ez az oka annak, hogy a 2004-es teljes növekedéshez képest 2005-ben szerény bővülésre számítunk a mobilrendszerek világpiacán. A 2004-re jellemző „felzárkózási”hatás nélkül 2005-ben szerény, megalapozó piaci növekedés várható.

„A változó kommunikációs világ által igényelt, végponttól végpontig terjedő megoldások szállítására mindössze néhány vállalat képes. Az Ericsson mind hatékony rendszereket, mind kiváló szolgáltatásokat kínál, a Sony Ericsson készülékeivel és az Ericsson Mobile Platforms készülék-magtechnológiájával kiegészítve” – folytatta Svanberg.

A fogyasztók könnyen használható, megbízható és biztonságos szolgáltatásokat igényelnek, függetlenül a készüléktől és a hozzáférés módjától. Az Ericsson a változó kommunikációs világ által igényelt, valódi, végponttól végpontig terjedő funkciókat kínál a fogyasztók számára. A fogyasztók kényelme a legfontosabb.

Svanberg szerint a széles sávú mobilszolgáltatások rendkívül vonzó üzleti lehetőséget jelentenek a szolgáltatók számára. „Az Ericsson meggyőződése szerint a széles sávú hozzáférés iránti növekvő igény, a laptophasználat jelentős terjedése és a mobilhálózatok egyre nagyobb lefedése együttesen igen hamar előidézi egy új és egyre bővülő távközlési szolgáltatás elterjedését. A széles sávú mobilszolgáltatásokról van szó” – mondotta Svanberg.

Svanberg hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az Ericsson legnagyobb piaca.

„Szilárd pozícióval rendelkezünk az Egyesült Államok piacán: a legnagyobb vezeték nélküli hálózatüzemeltetők közül öt az Ericsson megrendelője. Új üzleti lehetőségeket látunk a szolgáltatások területén, különös tekintettel a menedzselt szolgáltatásokra. Ugyanez vonatkozik az új szövetségi kormányzati üzletekre is” – jelentette ki Svanberg.

A széles sávú mobilkapcsolat a DSL és a kábeles összeköttetés által jelenleg lehetővé tett sávszélességhez hasonlót nyújt, miközben a vezeték nélküli kapcsolat és az útközbeni elérhetőség további előnyeit is kínálja. Segítségével bárhol dolgozhatunk, egyszerűbben tarthatjuk a kapcsolatot munkatársainkkal, és könnyen felügyelhetjük az összeköttetést.

Svanberg aláhúzta a valódi végponttól végpontig terjedő funkciók fontosságát napjainkban, amikor a szolgáltatók egyre inkább arra koncentrálnak, hogy a hang-, adat-, kép- és videoátvitelt egyesítő, új szolgáltatásokat kínáljanak előfizetőiknek, miközben maximális kényelmet biztosítanak számukra.

Svanberg kiemelte a távközlési szintű szakértelem fontosságát a fogyasztói elégedettség garantálása szempontjából. Hangsúlyozta, hogy az IP multimédia-alrendszer (IMS) a konvergált fogyasztói szolgáltatások alapja. „A teljesen IP-alapú szolgáltatásnyújtás fejlődése természetes lépés mind a vezetékes, mind a mobilkommunikáció terén. A szolgáltatóknak jelenleg azzal a kihívással kell szembenézniük, hogyan nyújtsanak IP-szolgáltatásokat a valós idejű teljesítmény feláldozása nélkül. Az Ericsson IMS megoldását kifejezetten azért fejlesztettük ki, hogy lehetővé tegye a zökkenőmentes áttérést a teljesen IP-alapú szolgáltatásokra, mind a vezetékes, mind a mobilszolgáltatók számára” – mondotta végezetül Carl-Henric Svanberg.