A diákmunka előnyeiről röviden

A diákmunka előnyeit egy hosszú listában részletesen össze lehetne szedni: felnőtt életre való felkészítés, munka terhének jellemformáló ereje, kreativitás fejlesztése, pénz stb. Azonban a lehetőségek kiaknázása sokban múlik azon, hogy megtaláljuk –e azokat a munkalehetőségeket, melyek révén ezek a pozitívumok  valóban a birtokunkba jutnak.

Azt tanácsolnám a diákoknak, akik diákmunka vállalás előtt állnak, hogy elsősorban annak próbáljanak utánajárni, hogy milyen tudás, milyen ismeret, és készség birtokába kerülnek majd, ha az adott diákmunkát elvállalják.

Ezt követően természetesen a diák betekintést fog tudni nyerni az adott munkakör hátterébe: abba, hogy mi zajlik a színfalak mögött, hogy az egyetemen tanultakat miképp fogja tudni kamatoztatni, és hogy ezeket az elsajátított kepeségeket majd utólag hogyan fogja tudni a saját munkájában sikeresen alkalmazni. Sokban segíti a diákmunka a későbbi munkavégzés sikerességét, ezért hasznát, és értékét nem érdemes kétségbe vonni. Ezen felül természetesen jó az is, ha a diák megtanulja, hogy mekkora a pénz valós értéke, hogy milyen azért ténylegesen megdolgozni.